fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

A Szent Kelemen harangtorony – Építsünk harangtornyot Izsapon! – Felhívás!

A Szent Kelemen harangtorony – Építsünk harangtornyot Izsapon! – Felhívás!

A Szent Kelemen harangtorony – Építsünk harangtornyot Izsapon! – Felhívás!

Szép jó napot kívánok! Vörös László, felvidéki kőművesmester vagyok, a nagymegyeri Izsap városrész lakója. Itt tevékenykedem, itt élek a családommal, itt próbálok alkotni a magyarságunk részére. Kezdtem – talán előszőr – a Turul szoborral, amely 2020. június 6-án lett felavatva a községünk főterén, majd utána jött egy Szent Kereszt: a Remény Keresztje, a falu utcájának a másik végén, majd egy magyar emlékmű a Bartók Béla Alapiskola udvarán és a templom körüli stációk. Ezek azok a munkák, amelyekkel először kezdtem foglalkozni, mint egy egyszerű kőművesmester. Majd utána próbáltunk egy nagyobbat álmodni: egy harangtorony, amely a falu főterén, a falu központjában állna, hirdetve hitünket, magyarságunkat.

Az 1600-as években a török földúlta községünket, köztük a templomunkat is, így a katolikus hívőknek később nem volt hol gyakorolni hitüket, vallásukat. Néha a szomszéd városba jártak át templomba imádkozni. Később 1924-ben Dosztál Jakab, komáromi harangöntő mester, készített két harangot az izsapi katolikus hívők megrendelésére, s így jött az apropó, hogy ezt a haranglábat, amely vas konstrukcióból áll a falu közepén, építsük át, újítsuk fel.

Felhívásunkra Dunaszerdahelyről jelentkezett egy építészmester, aki a csapatával meg is rajzolta számunkra ennek a harangtoronynak a tervezetét: egy Makovecz-stílusú 16 méter magas templomtorony lesz. Amelynek a tervezetét most nyújtjuk be a városnak, és az elhelyezéséről folytatunk tárgyalásokat.

A 100. évforduló és a Szent Kelemen harangtorony

Szent Kelemen harangtorony
A Szent Kelemen harangtorony látványterve Vörös László mellett

Jövőre – a 100. évfordulóra – szeretnénk ezt a harangtornyot felállítani; magam, mint kivitelező és azokkal az emberekkel, akik eddig segítettek, támogattak, kiálltak mellettem bízva a célunk elérésében.

Olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában templomokat rombolnak, papokat gyilkolnak a hitükért. Ezért számunkra az a feladat a Kárpát-medencében, hogy továbbadjuk ezt az örökséget fiataljainknak, hogy megőrizhessék értékeiket.

Hála Istennek a nagymegyeri egyház támogatását élvezzük. Számukra is jelentős feladat ennek a megvalósítása. Ezért merünk a világ magyarjaihoz fordulni.

Támogatásukat kérnénk, hogy aki tud pénzbeli vagy építőanyag hozzájárulásával segítsen bennünket.

Dosztál Jakab harangöntőt XI. Pius pápa Pro Ecclesia et Pontifice kereszttel tüntette ki Komáromban a Szent András templomban 1936. december 26-án.


Kövessék a Szent Kelemen Harangtorony megépülését a
Szent Kelemen Harangtorony facebook oldalon!

Kérdésükkel és támogatásaikkal kapcsolatban keressenek a fenti facebook oldalon, vagy írjanak levelet a következő e-mail címre: voroslacko1@gmail.com

Hálás szívvel köszönjük!

A tervezők

Pintér Zoltán építészmérnök
Csiba Ottó építőmérnök

Vörös Lászlóval készült korábbi írások, interjúk

A Turul-emlékmű (Trianon-emlékmű)
https://www.magyarsagunkhungarikumunk.hu/a-nagymegyer-izsapi-trianon-emlekmu/
Összefogás az izsapi harangláb építéséért
https://www.magyarsagunkhungarikumunk.hu/osszefogas-az-izsapi-haranglab-epiteseert/
Felhívás közadakozásra. Harangtorony építés a felvidéki Izsapon
https://www.magyarsagunkhungarikumunk.hu/felhivas-kozadakozasra-harangtorony-epites-a-felvideki-izsapon/
Újabb Turul a Felvidéken, felavatták az izsapi Trianon-emlékművet
https://felvidek.ma/2020/06/ujabb-turul-a-felvideken-felavattak-az-izsapi-trianon-emlekmuvet/

Print Friendly, PDF & Email