fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

Lillafüred

1950-től az egykori Acélvároshoz, Miskolchoz tartozó Lillafüred a város éke, és turisták ezrei látogatják meg minden évben a nevezetességeit. Gróf Bethlen András földművelési miniszter egy vadászat során ismerte meg a környéket, és 1892-ben üdülőövezetté nyilvánította. Iránta érzett tisztelet révén Bethlen-Füredre szerették volna keresztelni a helyet, de ezt Bethlen visszautasította, és ehelyett unokahúga Vay Erzsébet “Lilla” becenevét kérte az elnevezéshez.

Lillafüred látnivalók mozaikja
Lillafüred látnivalók

Lillafüredi Palotaszálló

A trianoni csonkítás után szükségessé vált egy impozáns üdülőtelep, mely képes otthont adni nemzetközi tárgyalásoknak. Így gróf Bethlen István miniszterelnök Lux Kálmán tervei alapján neoreneszánsz stílusban felépítette a Lillafüredi Palotaszállót. Az épület alól kitermelt földből, és kőből függőkertet alakítottak ki. 1934-es Meseautó című film jelenetei is a szálló falai között játszódtak. 2015-ben pedig a Magyar Értéktár nemzeti értéke lett a Palotaszálló.

Palotaszálló kilátás

Függőkert

István főherceg látogatásának emlékoszlopa a függőkertben

József Attila szobor

Lillafüredi vízesés

Bükki Nemzeti Park

A természeti kincsekben gazdag terület 1977. január 1-én hazánk harmadik nemzeti parkja lett. Az utóbbi években a területre visszatértek a farkasok, és olykor még egy-egy idelátogató medve is felbukkan a Bükkben.

Anna-barlang

Lillafüredi Állami Erdei Vasút, avagy Kisvasút

Miskolc Kilián városrész és Garadna között zötykölődhetünk az 1920-ban az erdészet által épített kisvasúton a Bükkben. A feldarabolt ország nem csak területének, és népességének nagy részét veszítette el, hanem nyersanyag lelőhelyeinek is jelentős részét. Ennek következtében új helyeken kellett beindítani a kitermelést. A bükki vasútépítés is ennek a megoldására született. Kezdetben fa, dolomit, és szénszállításra használták. Az időközben beindult személyszállítás fokozatosan vált egyedülivé az erdei vonalon, ahogy a szállítmányozás átkerült a közutakra.

Hámori tó

Közeli településekért látogasd meg a térképet!

Print Friendly, PDF & Email