fbpx
Magyarságunk hungarikumunk

Drégelypalánk – A falu, melynek két vára is volt…

Kevesen tudják, de Drégelypalánkon egykor két vár is állt. Egyik, – természetesen, a mindenki által jól ismert – Drégely vára, a Börzsöny északi vonulatának egyik hegycsúcsán, a település felett. A vár már 1284-ben biztosan állt, és az akkor még különálló Drégelyhez tartozott. Azonban kevésbé ismert, hogy a másik településrésznek, Palánknak is volt vára, amely még a nevét is a településen található, 1575-ben épült török palánkvár után kapta.

Komondorok a kihalás küszöbén – Az utolsó esély

A II. vh. után 17 egyedből tudták megmenteni a komondor fajtát a kihalástól. Ma sem jó a helyzet. A Komondor Fajtamentő Alapítvány a megmentésükért küzd. Ám, ez a törekvés csak egy teljes nemzeti összefogással lehet sikeres. Dr. Hegedüs Orsolyával a komondorok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Legyen Drégelypalánk a leghősiesebb falu – Communitas Invicta

A leghősiesebb város mellett legyen egy Leghősiesebb Falu – Communitas Invicta is!
Sopron 1922-óta a Leghűségesebb város – Civitas Fidelissima, Szentpéterfa 1923 óta a Leghűségesebb falu – Communitas Fidelissima, Balassagyarmat 2005 óta a Legbátrabb város – Civitas Fortissima, Kercaszomor 2008 óta a Legbátrabb falu – Communitas Fortissima, Szigetvár pedig 2011 óta a Leghősiesebb város – Civitas Invicta. A fenti listát megfigyelve láthatjuk, hogy mind a leghűségesebb, mint a legbátrabb jelzőt kiérdemlő települések között is találunk városokat és falvakat, kivéve Szigetvárnak nincsen meg a leghősiesebb falu párja.

Keszthely nemzeti alkotója – Turi Török Tibor szobrász, múzeumalapító

Turi Török Tibor szobrász, múzeumalapító és író. A magyar nemzetért végzett áldozatos munkájáról nem csak a 150 fölötti köztéri alkotásai tanúskodnak Lengyelországtól Törökországig, hanem az elnyert elismerései, kitüntetései is.