Magyarságunk Hungarikumunk

Aggtelek

Itt jársz: Kezdőlap » Aggtelek

A Cserhátban található Aggteleki Nemzeti Park Magyarország egyik leggyakrabban látogatott helyeinek egyike páratlan természeti szépségének és adottságainak köszönhetően. Az egzotikus környezet változatos programokra nyújt lehetőséget – csak győzzük befogadni az élményeket! A Baradla-barlangot már az őskori ember is lakta, azonban Aggtelek első írásos említése az 1295-ös keltezésű oklevélben található Ogogteluk néven. Az Aggteleki Nemzeti Park 1995-ben került fel az UNESCO világörökség helyszíneinek listájára természeti örökség kategóriában. Érdekessége ennek a listának az, hogy a felkerült 8 magyarországi helyszín közül az egyetlen, amely nem kulturális értékként került fel.

Aggtelek – Jósvafői tengerszem, avagy hazánk smaragd tava

Aggtelek tengerszem tábla
Irány a tengerszem!

A Klein család már 1840-ben malmot üzemeltetett a jósvafői-forrás vizén, amely később áramot is termelt a településnek. A forrásvíz felduzzasztásával jött létre ez a smaragdzöld színű Tengerszem-tó.

Jósva-forrás

Aggtelek – Baradla cseppkőbarlang

A Baradla-barlang, vagy más nével az Aggteleki Cseppkőbarlang egy 30 km hosszúságú barlangrendszer, melynek 8 kilómétere a trianoni országcsonkítás hatására a szlovák oldalon található Domica-barlang. A kialakulását tekintve – 200-230 millió éves barlangrendszer feltárása során használt fáklyák kormos lángja batikolta fekete fátylas árnyalattal a természeti képződményt. A mindig is ismert barlang kiépítése József nádor 1806-os odalátogatásához köthető. Majd a következő korszakhoz 75 évvel később ért el a Magyarországi Kárpát Egyesülethez kerüléssel. A végső áttörés egy kalandos életutat bejárt személyhez, Kaffka Péterhez köthető.

Kaffka Péter

Szereplőnk életével a barlangászaton túl is érdemes megismerkedni, mert az egész életút filmvászonra kívánkozik, melyet Székely Kinga kutatásainak révén ismerhetünk meg a Jósvafői Helytörténeti Füzetekől. A hősünkről majdnem el nem nevezett utca története a Jósva-patak közelében úgy történt, hogy egy tévedés során Kaffka Margit nevet tüntették fel a térképen. Tűnhetne egy jelentéktelen kis apróságnak ez az elírás, azonban ez a név még visszatér a történetünk során. A Budapesten 1889-ben született Péter építészeti tanulmányait a nagy háború törte meg. Egy sebesülést követően olasz hadifogságba került. Egy alkalommal egy színielőadás során úgy érezte elérkezett a szökés ideje és női ruhában elindult a szabadság felé. Sokáig nem örülhetett, mert elfogták és egy genovai erődbörtönbe zárták. Második szökése 1919-ben már sikeres volt. Kibontotta befalazott ablakát, és lepedőn leereszkedett a várfalon.

Tanulmányait befejezve építészként dolgozott. Budapest ostromát átvészelve Orosz fogságba került, ahonnan baráti segítséggel tudott csak hazajönni. Részt vett a főváros újjáépítésében. 1946-ban Amerikába utazott, hogy a Lánchíd újjáépítéséhez pénzt szerezzen, azonban hazajövetelét követően kémkedés vádjával börtönbe zárták. Ugyan szabadon engedték, de angol feleségétől megvonták a magyar állampolgárságot, így el kellett, hogy hagyja az országot, Kaffkának meg megsúgták, hogy szabadsága nem lesz hosszú életű. Kellett egy terv és egy újabb szökés. Szüleinek síremléket készíttetett a Kerepesi temetőben, melynek két oszlopa és Shakespeare szobrot a régi Nemzeti Színházból volt, s melynek márványtáblájára egy Kaffka Margit idézet került. A meghívott megemlékezők el is mentek az emlékmű felavatására, ő azonban már előző nap elhagyta az országot. Végül egészen Kanadáig ment, ahol újra kellett kezdje az életét. Székely Kinga tanulmányában nagyon jól fogalmazza meg ahogyan Kaffka a depresszióját próbálta enyhíteni: „Így egy késő őszi napon, kikapcsolódásként egyedül megmászta a Montblancot.” Kanadában ugyan sikeres építészként élt, de életének erről a szakaszáról keveset tudunk, mert a magyarországi életéhez képest ezt az időszakot már nem tartotta jelentősnek. 1992-ben hunyt el, hamvai a Kerepesi Temetőben szülei mellett pihennek.

Székely Kinga: Jósvafői Helytörténeti Füzetek

Baradla Rövid-Alsó-barlang

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai világörökség kő

A második világháború lezárását követően az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) a megsemmisült iskolák és kulturális intézmények helyreállítására jött létre. A szervezethez 1985-ben csatlakozott hazánk is, melynek listáján jelenleg – 2023 elején – 7 kulturális és 1 tertmészeti örökség található. A két ország területén fekvő Aggteleki- és a Szlovák-karszt 1995-ben került fel.

Jubileumi emlékmű

A 2015. szeptember 22-én felavatott Bittó Imre fafaragó által készített emlékmű három kerek évfordulónak állít emléket. 20 éve a Világörökség része az Aggteleki- és a Szlovák-karszt, a 30 éves Aggteleki Nemzeti Parknak és a 70 éves UNESCO-nak

Baradla Kemping és Turistaszálló

A Baradla-barlang bejárata mellett megtalálhatjuk a kedvünkre való lehetőséget a kempingtől a komfort nélkülin át a komfortos házakig. Számos élménydús program közül válogathatunk. Színesíthetjük ottlétünket túrákkal, vízitúrákkal, lovas programokkal, megnézhetjük a tájházat, bejárhatjuk a környék barlangjait. Ha mindezt keveselnénk, akkor sincs gond, hiszen még rendkívül sok lehetőséget tartogat a helyszín. Baradla Kemping és Turistaszálló.

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!