fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

Lébény

Itt jársz: Kezdőlap » Látnivalók » Lébény

Szent Jakab apostol-plébániatemplom

Árpád-kori templomaink közül a Győr és Monsonmagyaróvár között fekvő Lébény Szent Jakab apostol-plébániatemploma a hazai templomépítészet egyik legelső darabja. Építését 1208 körül kezdték, és legkésőbb 1212-ben kellett befejezzék azt, mivel a Győr nemzettségbeli Pot mosonyi és Csépán bácsi ispán testvéreikkel az 1208-as esztendőben kérték ki II. András király hozzájárulását a bencés monostor alapításához. A befejezési dátum meghatározásához azt szükséges tudnunk, hogy Pot 1213-ban már elhunyt. Rómába zarándoklása előtt azonban szolgáját a templomban szabadította fel.

Az építő mesterek monogramjaikat a téglákba vésve elhelyezték a falakban, így nyomuk megtalálható a jáki templom köveiben is. A templom és kolostor hányattatott időszakait az 1242-es tatárdúlás, Ottokár cseh király katonáinak 1271-es feldúlása, majd az 1400-as években pedig a németek gyújtották fel. 1529-ben a törökök égették fel, melyet követően a bencések elhagyták a kolostort.

Zarándokok kútja

A Szent Jakab-zarándokút magyarországi szakaszán látja el hűsítő vízzel a Lébénybe érkező zarándokokat a Venesz László által 2009-ben készített Zarándokok kútja. A felavatására július 25-én, Szent Jakab ünnepnapján került sor.

A Szent Jakab-zarándokút végső úti célja a spanyolországi Galicia tartomány Santiago de Compostela városa, ahol Szent Jakab sírja található. A spanyol nyelven Camino de Santiago, azaz az El Camino, így már két magyarországi útvonallal is kiegészült.

  1. Budapest-Tata-Pannonhalma-Lébény
  2. Tihany-Bakonybél-Pannonhalma-Lébény

Forrás: https://www.szentjakabut.hu/hu/

További látnivalókért nézd meg a Térképet!

Print Friendly, PDF & Email