Magyarságunk Hungarikumunk

Hortobágy

  • A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja.
  • 1999-ben felvették a Világörökség listájára.
  • A Magyar szürke szarvasmarha a hungarikumaink közé tartozik.

Kilenclyukú híd és a Hortobágy folyó

1825-ben az akkor 128 éves fahíd már annyi javítást igényelt, hogy a Hortobágy igényeit nem volt képes kielégíteni. Ezért egy új kőhíd építése mellett döntöttek. Povolny Ferenc tervei alapján 1833-ra készültek el a híddal. Érdekesen alakult az építkezés; a királyi kamara felfüggesztette a munkát az átfolyási szelvény növelése miatt. Majd tízezer váltóforinttal hozzájárult a folytatásához. Majd kiderült, hogy a helyi homok használhatatlan. Véletlenül egy tokaji szőlős gazdára bukkantak, akinek a szőlőjében volt egy kisebb kőfejtője is. Debrecen tőle vásárolt 40 köbölnyi kockakövet a kocsiút burkolásához, azonban egy tokaji vállalkozó 14 köbölnyi követ hajón próbált meg elszállítani, viszont a hajó csak a folyómeder felé indult el, és elsüllyedt. A kockakövek lerakását még egy felbontás, és újra lerakás követte, de 1833-ra átadhatták a használatnak a hidat.

Vízhordók

1960-as évek végétől kezdve a legtöbb szoborcsoportot Somogyi Árpád készíthette. Ezek közül valók a Vízhordók is. Az alkotás a hortobágyi életet mutatja be. Ennek megfelelően a helyet legjobban megtestesítő Kilenclyukú híd mellett kapott helyet. Ma már bronzból láthatjuk, de eredetileg kőből készültek a Hortobágy jellegzetes szobrai.

Juhászok szobra

Hortobágy csárda

Bazár

Madárkórház

Szent Vendel szobor

Racka Juh szobor

Parasztfiú szobor

Pusztai Állatpark

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Este kikapcsolódásként nézzétek meg Vitézy László Hortobágyi legendák filmjét. A mű két hortobágyi történetet, és egy Móricz Zsigmond novellát fűz össze. Az 1945-ös, és az azt követő évek pusztai életébe tekinthetünk bele. Megismerhetjük többek között Fekete Mihály gulyást, hogyan táncoltatta meg az elvtársakat. 

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!