Magyarságunk Hungarikumunk

Barabás

Itt jársz: Kezdőlap » Barabás

A település nevét 1323-ban jegyezték fel Barabás alakban. Ekkor a Barabási család birtoka volt egészen 1403-ig, amikor Zsigmond király ettől megfosztotta, majd Guthi Boldizsárnak és Haraszti Balázsnak adta a földeket. Idővel birtokolták a Beregfiek, Perényiek, Károlyiak, Guthiak, Pocsalyiak, a Guthi Országh család és az Upor család. majd a Rozsályi Kún, Vay, Makrai, Dessewffy, Daróczy, Péchy, Lónyay, Degenfeld, Bárczay, Lipcsey és Somossy családok.

A XIX. századi iskolája és szatócsboltja a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluba került bemutatva a feledésnek kitett falusi élet pillanatait az utókornak.

A Barabás arámi eredetű név, jelentése: az apa fia. Barabásnak hívták azt a rablógyilkost, akit Jézus helyett szabadon engedett Pilátus pészah alkalmából.

Tengerszem Barabás Kaszonyi hegyén

Barabás mellett fekszik a Tipet-hegy (Kaszonyi-hegy), mely a trianoni határ másik oldalán lévő Mezőkaszonyról kapta a nevét. Az egykori kőbányászat biztos megélhetést biztosított a falunak, melyre a falubeliek jó szívvel gondolnak vissza. A kivájt mélyedésben megjelenő tengerszem és a gazdag madárvilág gyakori célponttá teszi a környéket a természet kedvelőinek. A tengerszem mellett gyakran találunk táborozókat is.

Borospince

A borospince és a prések egy olyan időszak mementói, melyben a szőlőtermesztés aranykorát élte, és talán csak várnak a megfelelő időre.

A középkori református templom

Az 1330-as években épített Szűz Mária templom az évszázadok során jelentősen átalakult. Az 1733-as évben a harangjairól készültek feljegyzések. Egyik harangján a négy evangélista jelképe és neve látható gót betűkkel, valamint a kis Jézust karjaiban tartó Szűz Mária domborműve látható. 1966-ban ez a harang volt Magyarország legidősebb helyén lévő harangja. Ekkor megrepedt, és Debreceni Református Kollégium múzeumába szállították.

„T(ekintetes) és N(agyságos) Lónyai Jánosné 12 darab szép álló fákat méltóztatott kegyesen adni a toronyépítésre”.

Az új torony 1822-re készült el. 1982-ben egy vihar a harangtornyának sisakját ledöntötte, melyet két év alatt ki is javítottak.

forrás: http://barabas.hupont.hu/8/reformatus-egyhazkozseg-es-templom

Egyedi ajándék a Barabás naplemente puzzle. Kattints a képre a részletekért!

Barabás naplemente puzzle
Barabás naplemente puzzle

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!