Magyarságunk Hungarikumunk

Gyula

Itt jársz: Kezdőlap » Látnivalók » Gyula

  • A gyulai kolbász a hungarikumaink közé tartozik.
  • Az 1848-a forradalom leverése után az aradi vértanúk közül 9-et Gyulán szállásolták el. Az oroszok jól bántak velük, együtt mentek a Korona vendéglőbe, és a cigánnyal a Rákóczi indulót, és a Kossuth-nótát huzatták. Egyikük sem gondolta, hogy osztrák kézre fognak kerülni. Augusztus 21-én megérkezett a parancs, hogy át kell adják őket az osztrákoknak. 23-án lefegyverezték őket, majd 24-én Arad városába szállították a vértanúkat. (170 éve végezték ki az aradi vértanúkat bejegyzés)
Gyula látnivalók
Gyula látnivalók

Gyulai vár

Gyula városa méltán büszke a vár védőinek emberfeletti teljesítményére. 1566-ban a törökök ellen a keresztény Európáért ontották vérüket, és áldozták életüket. 

“A várvédők 63 napi hősies kitartásuk a török elleni várharcok csúcsát jelentette. Gyula vára csaknem kétszer tovább állt ellen a töröknek, mint a lényegesen jobban megerősített Temesvár (35 nap) és Szigetvár (31 nap), nem beszélve Eger 1596-os ostromáról (21 nap). Egyetlen más magyarországi vár sem tudta ilyen hosszú időre lekötni az ostromló török sereget. Márpedig egy végvárnak éppen az a fő funkciója, hogy az ellenség mind hosszabb idejű lekötésével megkímélje a hátországot a további pusztítástól. A gyulai várat akkor sem, s azután sem tudták bevenni, ha gazdát cserélt, mindig a védők kiéheztetését követő tárgyalások útján, nem pedig feltétel nélküli kapitulációval jutott ostromlói kezére.” Havassy Péter: A gyulai vár és uradalom, Budapest 2013.

Végvári vitéz szobor

Szulejmán szultán dzsámijának emléktáblája

Gyulai várfürdő – Aqua Palota

“Gyula Eye” óriáskerék

Százéves cukrászda

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!