Magyarságunk Hungarikumunk

Sződemeter

Itt jársz: Kezdőlap » Látnivalók » Sződemeter

A partiumi kis település Sződemeter Nagykárolytól 30 kilométerre fekszik. Első említése 1220-ból való. Nevét Szent Demeter vértanúról kapta. Legismertebb szülötte Kölcsey Ferenc.

Szent Demeter (Dömötör/Demetriosz) a 4. században élt a Szerémségben született ókeresztény vértanú. Thesszáliában halt vértanúhalált, mert megtagadta a pogány istenek tiszteletét.
Érdy-kódex így ír Szent Demeterről: „támada ezen Magyarországból, Szerémségnek tartományából és azon várasban születék, kit annak utána az ő szent nevére nevezének, kinek Száva Szent Demeter neve. Kinek ő szülei nagy jeles nemes nemből valának.”
Holttestét a szaloniki Demeter-bazilikába szállították, vérereklyéje pedig Szávaszentdömötörön maradt. Szaloniki patrónusává vált, és a keleti egyház harcos szentjei közé tartozik, aki a harcosok és pásztorok védelmezője. Búcsúünnepe a Démétria. Zománcképe megtalálható a magyar Szent Koronán. Kultusza Magyarországon a 11. században terjedt el. Szülőhelyén, Szávaszentdömötörön az árpád-kori székesegyház még 1057-ben állt.

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-doemoetoer-vertanu

Kölcsey Ferenc szülőháza

Az emléktáblák története

A szülőház jövője és a Kölcsey Ház alapítvány

Egy partiumi kirándulás után a Sződemeteren járt budapesti házaspár; Nagy Ferenc és Nagy Nóra megalapították a Kölcsey Ház Alapítványt, hogy a román görögkatolikus egyháztól megvásárolják a költő szülőházát, hogy újra magyar kézben legyen, mint egy kulturális emlékhely..
A részletekért olvassátok el a Mentsd meg Kölcsey szülőházát! című interjút az alapítókkal!

Ahol Kölcseyt keresztelték: a református templom

Sződemeter Kölcsey szobra

Sződemeter száz szállal kötődik a Kölcseyekhez és Kölcsey Ferenchez. A református templom kertjében emléket állító Kölcsey szobrot Kő Pál szobrászművész készítette. Az alkotás története felettébb érdekes. A szobrász gyermekei a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanultak, és egy alkalommal az igazgatónő behívatta az édesapát. Hamarosan kiderült, hogy a gyerekek semmi rosszat nem csináltak, csupán egy új Kölcsey szobor elkészítése lenne a feladat. S, hogy miért volt szükség egy új szoborra? Előzőleg a gimnáziumba látogatott Francois Mitterrand francia köztársasági elnök, és azt a megjegyzést tette, hogy ő nem ilyennek képzelte el a Himnusz költőjét. Ez az év az 1991-es volt, ekkor Kő Pál barátja Muzsnay Árpád erdélyi irodalomtörténész kért egy másolatot a szülőfaluba is. A két alkotás között egyetlen különbség van; a másolat oldalán nincsen kard. További érdekes részletekért, és a Kő Pállal készített interjúhoz látogassatok el a http://www.kolcsey.org/szodemeter/kolcsey-szobor/ oldalra!

A Kölcsey Emlékház

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!