Magyarságunk Hungarikumunk

Az összefogásból megépülő Szent Kelemen Harangtorony kihirdetése

Az összefogásból megépülő Szent Kelemen Harangtorony kihirdetése

Az összefogásból megépülő Szent Kelemen Harangtorony kihirdetése

Szentmise alkalmával kihirdették az izsapi Szent Kelemen Harangtorony összefogásból történő megépítését a nagymegyeri római katolikus templomban 2023. november 19-én. Vörös László szót kapva ismertette a megjelentekkel a harangtorony megépítését egy 100. évfordulóra:

„Krisztusban szeretett Testvéreim!

Kérem engedjék meg, hogy bemutassam az izsapi Szent Kelemen Harangtorony tervezetét! Két éve, amikor felfedeztem Izsapon, a haranglábon lévő harangokon, hogy „Öntötte Dosztál Jakab Komáromban 1924"-ben, határoztam el, hogy építsük újjá a 100. évfordulóra, és az első izsapi katolikus templomról, amely a temető-dombon állt és a Szent Kelemen nevét viselte, melyet az 1600-as évek körül a török feldúlt, nevezzük el ugyanúgy, ahogy elődeink!
Ki is volt Szent Kelemen?
Az írások Szent Péter utódjaként tartják számon, aki élete alkonyán száműzöttként a Krím-félszigeten egy márványbányában raboskodott kétezer katolikussal együtt, majd mártírhalált halt.
Felhívásomra jelentkezett egy dunaszerdahelyi építész-statikus, aki megrajzolta nekünk a terveket, amelyeket a Nagymegyer Város vezetése megvitatása után javasolt a jogi viszonyok rendezésére az adott területen.
Ehhez a Jó Isten, a kedves hívők és minden jó szándékú ember segítségét szeretném kérni! A szentmise után szívesen válaszolok kérdéseikre, és várom Önöket egy kis üdítőre.
Köszönöm, hogy meghallgattak!"
Az összefogásból megépülő Szent Kelemen Harangtorony kihirdetése - Vörös László
Az összefogásból megépülő Szent Kelemen Harangtorony kihirdetése – Vörös László Fotó: Mikóczy Dénes

Gál Péter atya beszédében kitért arra, hogy amit a Jó Isten számunkra a képességeink szerint ad, abból kötelesek vagyunk a képességeinkhez mérten a legtöbbet kihozni.

Aki öt zacskó ezüstpénzt kapott, öttel többet hozott vissza. Ezt mondta: »Uram, öt zacskó ezüstpénzt bíztál rám. Arra használtam fel őket, hogy újabb ötöt szerezzek.«

Máté 25:20
Vörös László a Szent Kelemen Harangtorony megépítéséről mesél

Írta: Szabó János Zsolt

Érdekesség: Szent I. Kelemen pápa és a Kárpát-medencei kultusza