fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája

Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája

Itt jársz: Kezdőlap » Magyarságunk Hungarikumunk » Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája

2021-et a Nemzeti Újrakezdés Évének nyilvánították, és ez egybeesik Kárpát-medence szerte a népszámlálásokkal is. Ebben az interjúban arra keressük a válaszokat, hogy miért is fontos, hogy mindenki felvállalja a magyar nemzetiségét, s a beszélgetőpartner ezúttal Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája lesz.

Falath Zsuzsanna a Felvidéken Nagyszombaton született Zuzana Falathová néven, Farkashidán nevelkedett, majd a Pozsonyi Városi Múzeumban dolgozott, mint muzeológus. Igazán ismertté akkor vált, amikor magyar származását megismerte, és a tudományos életben is teret szeretett volna engedni a magyar nézőpontnak. Ha az előző beszélgetésünkről lemaradt, amelyben Zsuzsanna életéről és megpróbáltatásairól mesélt azt elolvashatja itt: Muzeológusként Szlovákiában – Falath Zsuzsanna interjú .

Magyarságunk Hungarikumunk: Előző beszélgetésünk óta csaknem egy év telt el. Milyen évet tud maga mögött?

Falath Zsuzsanna: Több szentpontból nagyon nehéz és nagyon szomorú év van mögöttem. A járvány (zárvány) helyzet, erősen befolyásolta és befolyásolja munkámat. Természetesen ilyenkor nem lehet önző az ember és elsősorban azokra kell gondolni, akik lelkileg, anyagilag mennek tönkre. Netán életüket veszítik.

MH: Falath Zsuzsanna a népszámlálás során miért tartja fontosnak a magyar nemzetiség felvállalását a pusztán identitásmegőrzésen túl?

Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája
Falath Zsuzsanna a népszámlálás zászlóanyája Forrás: Földházi Árpád-Mandiner

FZs: Először is: véleményem szerint a népszámlálást el kellene halasztani (az országnak van más gondja is). Továbbá: nem tudok azonosulni a nemzetiségre utaló kérdésnél azzal, hogy opcióként ad lehetőséget kettős nemzetiség bejelölésére. Természetesen minden magyar embernek azt javasolhatom, hogy csakis a magyar nemzetiséget jelölje be. Azok, akik vegyes házasságban élnek, vagy felmenőik magyarok voltak, de mostanra már szlovák életet élnek, annyit tegyenek meg, hogy ne automatikusan „jelöljenek”, hanem gondolkodjanak el azon, hogy miként viselnék őseik a vérük megtagadását. Persze van egy másik aspektus is: a Klebelsberg Kuno által is megfogalmazott „kultúrfölény” ami mindenki számára előrevetíti, hogy nagyszerű felemelő dolog magyarnak lenni.

MH: Mi a tapasztalata, hogyan tekintenek az emberek a népszámlálásra?

FZs: Amit látok és érzékelek, nem sok embert izgat a népszámlálás, hiszen mindenkinek megvan a saját gondja-baja.

MH: Az előző beszélgetésünk során azt mondta, hogy Ön szerint Felvidéken jelenleg 650 000 magyar él. (A 2011-es népszámláláson 458 467 fő vállalta magyarságát Szlovákiában) Vigyük tovább ezt a kérdést pusztán teoretikusan! Ha most Felvidéken a 2021-es népszámláláson 650 000 ember vallaná magát magyar nemzetiségűnek, akkor az milyen kapukat nyitna ki?

FZs: Az elmúlt tragikus 100 év, legalább megfelezte a felvidéki magyarságot, a Szlovákokat meg több mint megkétszerezte, úgyhogy egy komoly anomália van ebben. Egy szóval hiányzik legalább fél millió magyar. Nem hagyhatjuk, nem tűrhetjük, hogy önfeladásból, nemtörődömségből vagy csak egyszerűen liberális világpolgári szemléletből kifolyólag további vérveszteséget szenvedjen el a nemzet. Persze traumatizált a népünk – tömeggyilkosságok, jogfosztás, stb… Sarkunkra kell állni és szívünk mélyéből kell dönteni, mert

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.

Wass Albert

MH: A népszámlálás milyen hatással lehet a szórványra, illetve a tömbmagyarságra nézve?

FZs: Sajnos, az utóbbi időkben (legalább 30 év) általában deprimáló hatással voltak a népszámlálások, úgy a tömb, úgy a szórvány magyarság számára is. Ugyanis a tendencia katasztrofális. Nézetem szerint főleg a leszakított területeken nem voltak „hatalomnál” olyan „kisebbségi” vezetők, akik tudásukkal, karizmájukkal egy pozitív jövőképet elbeszélni tudó minőséggel bírtak volna. A mostani népszámlálás szintén főleg erről szól. Vizitkártyája, bizonyítványa lesz az elmúlt 30 év felvidéki magyarság politikai „elitjéről”. Utólag ezen vezetőknek illene bocsánatot kérniük és akár távozniuk a közéletből.

MH: A Székely Nemzeti Tanács által elindított kezdeményezés a nemzeti régiók védelmében nagy nehézségek által, de úgy tűnik célba érhet. (Aki még nem írta alá, az itt teheti meg: irdala.hu). Összegyűlt a szükséges 1 millió aláírás, és 6 országban elérte az aláírók száma a szükséges minimumot. Jelenleg most várjuk a 7. befutót: Spanyolország 65,04%, Szlovénia 40,87% (2021.01.08-án). Ha az Európai Uniós tagországokban és az azon kívüli országokban is (Szerbia) egy stabil és erős magyarság mutatkozik a népszámlálás során, az adhat-e egy plusz lökést az EU-s kisebbségpolitikának?

frissítés: Időközben összegyűltek a 9. tagországban is a szükséges aláírások (2021.02.30.).

FZs: Minden lehetőséget, minden fórumot ki és fel kell használni, hogy a jogfosztott, elcsatolt magyarok és más európai nemzetek és nemzetrészek sorsát jobbra lehessen fordítani. Megjegyzem, hogy ez a hasznossága mellett, az Uniós őshonos kisebbségek és nemzetrészek folytatólagos ignoranciája. Folytonos, és ez nem sok jóval kecsegtet.

MH: Talán az anyanyelv kérdése a magyar származásukra rátalálókat gondolkodóba ejtheti. Mit javasol azoknak, akik magyar származásúak ugyan, de a magyar nyelvet csak másodjára tanulták meg?

FZs: Már korábban kifejtettem álláspontomat, de azt azért hozzá tenném a magyar nyelv mélységén és logikáján keresztül emberebb emberré és magyarabb magyarrá válik az ember, ami egy minőségi ugrást jelent földi létünknek. Persze ehhez szükségeltetik tudni valamit történelmünkből és szakrális küldetésünkről.

MH: Amikor az igazság kimondása volt a tét, akkor Ön a nagy nyilvánosság előtt is vállalta a véleményét feláldozva ezáltal a szakmai lehetőségeit és vállalva az egzisztenciális bizonytalanságot. Most, hogy bárki magyarnak vallhatja magát retorzióktól mentesen, mit üzenne azoknak, akik bizonytalanok a választásukban?

FZs: Az az ember, aki kiforrott személyiséggel rendelkezik, nincs benne tudathasadásra hajlamosító ok, legalább egy minimális szinten ismeri a Kárpát-medence történelmét, őseit és vérét sem akarja elárulni, akkor nincs más választása, hogy csakis a magyarság mellett teszi le voksát.

MH: Köszönöm szépen, hogy megosztotta velünk a gondolatait! Minden jót kívánok!

FZs: Nagyon köszönöm a lehetőséget.

Az interjút készítette: Szabó János Zsolt

Print Friendly, PDF & Email