fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

Darázsgarázs kiadó, avagy mi is az a méh hotel?

Darázsgarázs kiadó, avagy mi is az a méh hotel?

Él a Föld nevű bolygón egy faj, amely egyszerre képes nem csak saját magát, de az egész glóbuszt is elpusztítani, de emellett képes is lenne azt megmenteni, ha akarná. Ez az ember. Sajnos az utóbbi 100 évben a technológia olyan tempóban fejlődött, hogy igazán fel sem tudtuk ismerni az adott pillanatok jövőt érintő hatásait. A Holdra léptünk és kiirtottuk erdeink nagy részét, s ahogy újabbnál újabb területeket hódítunk meg kárt okozunk a természetben, ami azt jelenti, hogy életterüket veszítik az addig szimbiózisban lévő élőlények. Talán az utóbbi években vált igazán nyilvánvalóvá, hogy mindennek meg van az ára, és ez alól a megfizetés alól az ember sem vonhatja ki magát. S, mi lesz akkor, ha nem lesz elég beporzórovar? Sajnos Kínában már tudják, ahol emberek végzik a méhek helyett a gyümölcsfák beporzását, hogy legyen majd gyümölcs és legyen mit a konyhaasztalra tenni. Miben segít a darázsgarázs és miért szorulnak hotelre a méhek?

Darázsgarázs, méh hotel vagy rovar szálloda

Miért kell segítenünk a méheket, darazsakat és a beporzó rovarokat?

Talán a legtisztább, ha a legegyszerűbben fogalmazunk; azért, mert a táplálkozási láncok első elemei vannak veszélyben, ami ránk is hatással van. Ha a beporzásról beszélünk, akkor leginkább a méhészek által tartott házi méhekre gondolunk, holott nem csak egyedül ők végzik a beporzást. A permetszerek, a csökkenő erdők és zöldfelületek, a városiasodás pedig annyira megváltoztatta az életterüket, hogy igen csak segítségre szorulnak.

Hogyan készül és milyen a jó darázsgarázs?

Egy “otthonos” méh hotelt bárki el tud készíteni különösebb kézügyesség és komolyabb kiadások nélkül. S, ha elég kreatívak vagyunk, akkor összeköthetjük a kellemest a hasznossal és kertünk dísze is lehet az általunk készített rovar otthon. Mire van szükségük a rovaroknak? Elsősorban olyan valamire, ami aprócska lyukakat tartalmaz.

Legyünk kreatívak!

Készülhet:

  • hasított vagy egész fatuskókból
  • lyukacsos téglából
  • akár agyagból is elkészíthetjük, csak óvjuk a csapadéktól
  • kévébe kötött nádból
  • bambuszból

Fontos, hogy ha téglából, vagy olyan anyagból készítjük alkotásunkat, amelyen átmenő rések, furatok vannak, akkor az egyik oldalát zárjuk le! Például sárral betapaszthatjuk a tégla egyik oldalát. S, ha jobban megnézzük, akkor pár lakó már van is!

Hol helyezzük el a darázsgarázst?

Amennyire lehetőségeink engedik napos helyen helyezzük el az alkotásunkat, ahol nagyon nem is zavarjuk a rovarokat és azok sem zavarnak minket. A vízszintesen kialakított járatokat védjük a csapadéktól! Ezt vagy saját kis tetővel oldhatjuk meg, vagy a rovar szállodát tesszük egy esőtől védettebb helyre.

A méhek világnapja – május 20.

Anton Janša a szlovén származású méhészt tekintik az európai méhészet egyik nagy alakjának. Az ő születésnapja – 1734. május 20. – adta azt a napot, melyet világszerte a méhek világnapjának emlegetnek 2017 óta. Magyarországon április 30-án van a méhek napja.