fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

A Magyar Kultúra Napja Nyíregyházán

A Magyar Kultúra Napja Nyíregyházán

Itt jársz: Kezdőlap » Magyarságunk Hungarikumunk » A Magyar Kultúra Napja Nyíregyházán
A magyar kultúra napja Nyíregyházán
A magyar kultúra napja Nyíregyházán

A Magyar Kultúra Napja 1989 óta január 22-e. Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén e napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Mi más mutathatná méltóbban ennek az ünnepnek a jelentőségét, mint az, hogy Nyíregyháza évről évre egyre több programmal, és kulturálódási lehetőséggel készül erre a napra. Listánk nem teljes, de tekintsünk végig egy könyvbemutatót, egy kiállítást és a Magyar Kultúra Napja ünnepi műsorát.

IV. Károly aranysarkantyús vitézei, 1916 könyvbemutató

Hiánypótló könyvét mutatta be a Sallay Gergely PálSzentváry-Lukács János szerzőpáros IV. Károly aranysarkantyús vitézei, 1916 címmel. Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a bemutatót, melyet Kertész József százados, és Komiszár Dénes történész, önkéntes tartalékos hadnagy és hadisírgondozó gondolatai követtek. Hogy miért 47 aranysarkantyús vitézt tüntetett ki IV. Károly? Milyen módon választották ki őket? S hogy az avatás milyen körülmények között zajlott ebben a nehéz időben? Javaslom mindenkinek, hogy az igazán jutányos áron kínált könyvet szerezze be, és maga találja meg a válaszokat a kérdésekre! A fotókban, dokumentumokban bővelkedő kiadvány páratlan a magyar történelem iránt érdeklődők számára.

Alkotó idősek kiállítás

Az “Alkotó Idősek” pályázat résztvevőinek kiállított művei megmutatták a nagyközönségnek, hogy a kultúra nem csak a színházak, vagy a könyvtárak falai között születik, hanem az otthoni sarok-műtermekben is. A kiállítás megtekinthető a Váci Mihály Kulturális Központban január 22-től február 28-ig.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott ünnepség a Váci Mihály Kulturális Központban

A Himnusz közös eléneklése után Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta ünnepi beszédét, és átadásra került a Krúdy Gyula-díj. A város kulturális életéért tevékenykedő Baracskainé dr. Bodnár Zsuzsannát jutalmazták, aki elmondta, hogy a Sóstói Múzeumfalu számára az első és egyetlen munkahely, mellyel lassan egy korszak ér véget, de tovább szeretne kutatni, és publikálni. Néprajzkutatóként, és főmuzeológusként rengeteget tett a népi kultúra megőrzéséért, megismertetéséért.

Bízva bízzál!” címmel a Nyíregyházi Művészeti Gimnázium előadása kiemelte nemzetünk kulturális motívumait.

Tényleg színes programok várták az érdeklődőket, és a jó hír az, hogy pontosan egy évünk van arra, hogy a Kultúra nagykönyvébe egy újabb fejezetet írjunk.