fbpx
Magyarságunk Hungarikumunk

9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál
A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál 2019-ben is augusztus 15-től 21-ig megrendezésre került Nyíregyházán. Brazíliától Indonéziáig megmutatták a néptáncosok tudásukat és nekünk nézőknek elhozták három földrész szeretetét. A meghívottak sora sajnos nem lehetett teljes, a Rang Népművészeti Alapítvány művészei vízumproblémák miatt nem tudtak részt venni az eseményen.

Magyarországot a Figurás táncegyüttes, a Szabolcs néptáncegyüttes, az Igrice néptáncegyüttes és a Nyírség táncegyüttes képviselte. Emellett a magyar táncokat a brazíliai Pántlika néptánccsoport is népszerűsítette.

Táncolj Nyíregyháza!

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál interaktív bemutatója a “Táncolj Nyíregyháza!” a Kossuth téren várta a bátor, vagy esetenként gyanútlan nézelődőket egy kis közös néptáncra. A különböző országok táncosai hol egy másik náció táncosának, hol pedig a lelkes amatőröknek mutogatták a lépéseket.

Határtalanul

2019. augusztus 19-én 19:00 órától a Váci Mihály Művelődési Központ várta a Határtalanul című programmal a nagyérdeműt. A hat ország táncosai igazán kitettek magukért, és ezt nem csupán csak a tisztelet íratja le velem. Az igazán különböző táncokban a közös a nézők közé áradó jó hangulat volt. De beszéljenek magukért a felvételek!

Szerbia – Dimitrije Koturovic Táncegyüttes

A szerb néphagyományokat 1967 óta gyűjti a táncegyüttes, melyre a törökös hangzásvilág és a színes viselet jellemző.

Thaiföld – Samsenwittayalai Iskola táncosai

A Samsenwittayalai Iskola 1955 óta működik. A hagyományok ápolása mellett innovatív elemekkel is gazdagítják táncukat. Olyan eszközöket használnak, mint legyezőt, kókuszdió-héjakat, napernyőt és botokat.

Bulgária – Zlatna Trakia Néptáncegyüttes

A lehetőséget, hogy betekintést nyerjünk a bolgár folklórba a Zlatna Trakia Néptáncegyüttes hozta el Nyíregyházára. 1992-ben alakultak, és világszerte érnek el sikereket.

Brazília – Pántlika Néptánccsoport

A II. világháborút követően a Magyarországról kivándorolt Kokron Ilona által 1968-ban alapított Pántlika Néptánccsoport őrzi, és ápolja a dél-amerikai Brazília magyar diaszpórával a magyar hagyományokat. Annak idején cserkész, színházi és irodalmi foglalkozásokkal tartották fenn a magyar szellemiséget Krokon Ilonáék. 2000-ben vette át a Pántlika Néptánccsoport vezetését Pedro Marques da Silva. A csoport tagjait a 12 milliós Sao Paulo magyar kivándorlók leszármazottjai. A Pántlika Néptánccsoport facebook oldalán további szívet melengető fényképeket, és vidókat találunk: https://www.facebook.com/Pantlikatanc/

Indonézia – A SMA Al-Azhar 3 néptánccsoport

A SMA Al-Azhar 3 Jakarta egyik híres muszlim középiskolája. 1997 óta járják a világot, és népszerűsítik kultúrájukat. Különleges táncukban olykor még tányérokat is használnak, máskor pedig egymás mellett térdelve egy extrém sebességre felgyorsuló koreográfiát mutatnak be.

Mexikó – Frida Kahlo Művészeti Központ táncegyüttese

2002 óta ápolják a mexikói hagyományokat Israel García White vezetésével. …és igen, azt a masnit a lábukkal kötötték! A jó hangulatot ők hozzák, a nézők pedig a vastapsot. Táncukra nem csupán a temperamentumosság jellemző, hanem a színes ruhák, a női táncosok – egymásnak felelgető a csujogatásra annyira nem emlékeztető – jellegzetes hangja.

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Gálaműsora

Az eseménysorozatot záró gálaműsoron a táncosok és zenészek ismét megmutatták mit tudnak, és közösen is eljátszották a fesztivál zenéjét. Ígéretet kaptunk, hogy két év múlva ismét lesz Néptáncfesztivál; méghozzá az eddigiektől is remekebb, ugyan is a következő a kerek 10. lesz.

A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Gálaműsora
A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Gálaműsora

A több napon át tartó folklór programot végül egy kiváló augusztus 20-ai tűzijáték koronázta meg.

Összegzésként elmondható, hogy ez a kulturális fesztivál Nyíregyházát igen is nagy számban megmozgatta, és nem csupán az ingyenes előadásaival, hanem A Váci Mihály Művelődési Központ és a Rózsakert szabadtéri színpad belépőjegyes előadásai is telt házasak voltak.

Print Friendly, PDF & Email