Magyarságunk Hungarikumunk

Tiszadob

Tiszadob földjében a Kr.e.-i VII-V. századból származó szkíta lándzsahegyeket találtak, és egyéb a honfoglalást megelőző edény, és hombártöredékeket. A települést érinti a Dunakanyartól induló az alföldet körülölelő Csörsz árka. Valamint egy földvár nyomaira is bukkantak. Első írásos feljegyzése (1220) a Váradi Regestrumban található.

Tiszadob - Andrássy kastély
Tiszadob – Andrássy kastély

Andrássy kastély

“Festői környezetben a Tisza egyik ártéri dombján, egy XVI. századi “Loire menti kastély” díszeleg. 1880-1885 között épült (1890) historizáló franciás szellemben. Már messziről látható a mozgalmas tetőzet, a sok torony, melyet gróf Andrássy Gyula külügyminiszter építtetett Meining Artúr tervei alapján. A szabálytalan alaprajzú, 52 szobás kétemeletes kastélyának különösen reprezentatív a lépcsőháza. Valaha jeles képtára, műgyűjteménye, könyvtára volt. Elegáns bútorzat és díszítés jellemezte. A kastély előterében angolkert, az épület mögött Magyarországon egyedülálló franciás kertlabirintus, 100 darabból álló tiszafa ösvény található. Miután itt kezdődött a Tisza szabályozása 1846. augusztus 6-án, a parkban szobrot emeltek Vasvári Pálnak és Széchenyi Istvánnak.”

Bagyinszki Zoltán: Magyar kastélyok

Gróf Andrássy Gyula az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere az 1848-49-es szabadságharc és forradalom után Franciaországba emigrált. A Habsburgok kimondták rá a halálos ítéletet, és jelképesen felakasztották. Innentől gyakran illették a “szép akasztott” jelzővel. Egyes pletykák szerint Sisi számára sem volt közömbös a szépsége. Andrássyt annyira elvarázsolták a Loir menti kastélyok, hogy elhatározta építtet egyet.

A kastélynak 365 ablaka van, ami a 365 napot jelképezi, 52 szobája a hetek számát, 12 tornya a hónapok számát, 4 bejárata pedig a négy évszakot jelképezi.

1918-ban katonák törtek be a kastélyba, és összetörték bútorait, berendezéseit megrongálták. Az ellopott értékek alatt a szekerek a nagy sárban elakadtak, és a könyvtár könyveit tették barbár módon a kerekek alá, hogy a kocsik meginduljanak. 

A kastély hosszú időn át gyermekotthonként működött, de a felújítása után 2015. december 7-től látogatható az épület, és a kert.

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!