Magyarságunk Hungarikumunk

Hollóháza látnivalók

Nevét a pálos remeték kolostorának nevéből Hollósházból eredeztetik. Csak 1341-től jelenik meg Hollóháza. Előtte Felsőkomlós néven volt ismert. Lakott helységként először az 1270-ből származó okirat említi. De már az Árpád-korban is lakott volt, amit bizonyít a rengeteg lelet, és okirat. A honfoglaló kori Aba nemzettség birtoka volt, és itt vezetett útjuk az 1038-ban épített abaújvári várhoz.

Porcelán múzeum

Hollóháza - Porcelánmúzeum
Hollóháza – Porcelánmúzeum

1777-ben üveghutaként indult, ahol üvegedényeket állítottak elő. Ez után az alapanyag utánpótlás nehézsége, és a kereskedelmi utaktól való távolság miatt, áttértek a kőedény gyártásra (1831). Fellendülést hozott a gyár életében, mikor a porcelán áruk megdrágulása miatt fellendült a kereslet a kőedények iránt. Így 1926-ban áttértek  díszműáru, és figurák gyártására. Az államosítás után megkezdődött az ország villamosításához szükséges porcelán szigetelőtestek előállítása. Majd újra előtérbe került a magas művészeti érték hozzáadása, és 1957-től készít használati porcelánt Hollóháza.

A múzeumban a történeti áttekintés mellett megtekinthetőek az első kőedények, majd az azokat követő porcelán dísz és használati tárgyak. A múzeum szomszédságában lévő boltba betérve kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb porcelánok közül, amiket megvásárlásra kínálnak. A múzeum másik oldalán pedig padok és játszótér van, ahol megpihenhetünk, elfogyaszthatjuk szendvicseinket, vagy a gyerekek levezethetik fölös energiájukat.

Látogass el a Hollóházi Porcelán Múzeum honlapjára is, ha érdekelnek a gyönyörű porcelánok.

Nagy emberek a porcelángyár életében

Steiner László igazgató 1922-1974 között. A gyár újjáépítője, a hollóházi művészi porcelángyártás megteremtője.
Istványi Ferenc a hollóházi díszműkerámia megalapítója az 1852-1902 években.
Szakmáry Károly a hollóházi gyár bérlője 1939-1948 között.

Régi temető a hegyoldalban

Keresztút a római katolikus templomig

Belépve a Szent László római katolikus templom kapuján jobbról egy sziklán elhelyezett kőtáblán a Miatyánkot olvashatjuk, s ahogy innen a kanyargós úton elérünk a templomig Jézus keresztútjának állomásain kell végighaladjunk. A Kossuth-díjas keramikus művész Kovács Margit készítette a stációkat 1976-ban.

 1. Pilátus halálra ítéli Jézust
 2. Jézus vállára veszi a keresztet
 3. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt
 4. Jézus szent anyjával találkozik
 5. Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet
 6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak
 7. Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt
 8. Jézus szól a síró asszonyoknak
 9. Jézus harmadszor esik el a kereszttel
 10. Jézust megfosztják ruhájától
 11. Jézust a keresztre szegezik
 12. Jézus meghal a kereszten
 13. Jézust leveszik a keresztről és anyja ölébe fektetik
 14. Jézust sziklasírba temetik

Az út végén eljutunk a Szent László római katolikus templomhoz

A Szent László római katolikus templom 1967-ben épült az Ybl Miklós-díjas Csaba László építészmérnök tervei alapján. A nem mindennapi oltárkeresztet a Kossuth-díjas Somogyi József szobrászművész készítette 1976-ban. A templom orgonáját pedig dr. Szigeti Kilián bencés tanár tervezte.

A Hősök emlékműve

A Hősök emlékművén elhelyezett márványtáblák a hollóházi első és második világháborús hősöknek állítanak emléket. 2019-ben a község összefogással újította fel. Ezt megelőzően az emlékművön szereplő emléktáblán a 2004-es állíttatási évszám szerepelt.

Református templom

Hollóháza református templomának látványa is rögtön megragad az arra járó emlékei között. Az 1993 és 1995 között épült templom terveit Csongrádi János építész készítette el. A falakat terméskővel burkolták, tornya pedig a japán pagodákra emlékeztet. Bejáratán kovácsoltvas rácsok. Az épület mellett egy “Miatyánk kő” és egy fa harangláb.

Hollókő a Kéktúra útvonal keleti végpontja

A Kéktúra útvonal keleti végpontja Hollókő, a nyugati pedig az Írott-kő csúcsa. A két pont között 1164 km van.

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!