Magyarságunk Hungarikumunk

Balatonszárszó

Itt jársz: Kezdőlap » Balatonszárszó

Balatonszárszó látnivalók
Balatonszárszó egybeforrt József Attila nevével

Balatonszárszó a tó déli partján található, melynek nevét már 1082-ben jegyezték. 1922-től Balaton előtaggal bővült az elnevezés, azonban az eredeti Szárszó településnév eredete megosztja a kutatókat. Egyesek a szárazaszó (száraz völgy), mások a Szár-tó (száraz tó), míg megint mások Szár László Árpád-házi herceg nevéből eredeztetik, akit Bakay Kornél régész Koppány vezérrel azonosít. Balatonszárszó József Attila nevével is egybeforrt.

József Attila emlékmű

József Attila 1937. november 4-én szanatóriumi kezelése után Balatonszárszó Horváth-panziójába került, ahol megírta élete utolsó verseit. Karóval jöttél…, Talán eltűnök hirtelen…, Ime, hát megleltem hazámat… December 2-án meglátogatta a költőt Ignotus, Fejtő és Hatvany. Barátai látogatása már nem mentette meg, József Attilát másnap egy tehervonat sodorta el, és ahogy megírta: eltűnt hirtelen…

József Attila – Karóval jöttél…, Talán eltűnök hirtelen…, Ime, hát megleltem hazámat… versei Latinovits Zoltán előadásában

1996-ban a szárszói vasútállomáshoz közeli parkban felállították Ortutay Tamás emlékművét, melyen a költő 5200 bronzbetűből kirakott versei olvashatóak.
1970-ben a Somogy megyei Tanács megvásárolta a Horváth-panzió épületét, és 1972-től, mint József Attila emlékmúzeum várja a látogatókat.

József Attila Emlékmúzeum

A 2011-ben megújult egykori Horváth Panzió ad otthon a József Attila kiállításnak. A költő életének utolsó napjait, utolsó óráit, itt ezen a helyen töltötte, mielőtt sétájára indult és a tehervonat elütötte. A kiállítás a költőgéniusz itt tartózkodásának idejére fókuszál. Gyűjteményében megtalálhatóak a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonát képező darabok, és magángyűjteményekből származók is.

Közeli településekért látogasd meg a Térképet!